Bojím se paměti..

Bojím se času. Děravé paměti, přemetů nálady a národní povahy. Žádné chmury, jen prostá obava a stará zkušenost: dnes láska a zítra nenávist. Jsou toho plné dějiny.

Jasně, že je to balzám na duši. Že místo práskače zas vládne morálka, po křivé páteři tu velí charakter a křupana ve vatě nahradil profesor s renomé. Ne chamtivý hysterik a čapí šmíra, ale slušňák od přírody, demokrat a stoik. Narodil se státník, ne krysař hloupých. Premiér s talentem a ….hrdina dne. Petr Fiala, nástupce Babiše.

Až na šmejdy v zákrytu, fankluby frustrátů a tlampače Putina to všichni vítáme. S Babišem u vesla, Zemanem na Hradě a Orbánem po boku by země skončila zády k Ukrajině a časem pod Rusem. Kvůli nim jsme už odvykli pochvale: po letech nočních můr teď máme vládu snů. A koalici, která si nejde po krku. A pokud snad, pak leda v detailech, bokem a bez hluku. Jinak je jeden muž.

Je to až k nevíře. Za 4 měsíce vstal z mrtvých náš pocit hrdosti, důvěry, sounáležitosti a solidarity. Na politickou reprezentaci, na předsedu vlády a jeho kabinet. Ukrajina je blízko: za stejný provaz tu táhne vláda, zaměstnavatelé a dokonce odbory. Bez Okamurova cirkusu a služebných Babiše i český parlament. Poprvé od Havla. Ještě ten Hrad a máme zpět čest.

Bojím se budoucna. Hnusáků z přesvědčení i z profese, těch malých sobců se strachem o pupky. Až válka skončí a spočítá škody, vylezou z pohodlí: s fanglemi vítězů a kritikou Fialy. Že není na řízky, na chlast a cigára. Ať přidá podporu a neživí cizince. Že Čechy patří Čechům a Rusko bylo v právu. Pozlatí Babiše, zas život bez práce a na světlo vynesou tuponě Tomia. Proruští švábi, co vylezou zpod šutru.

Až bude po válce, držme si vzpomínky. Kdo do ní odjel bez strachu o život. Kdo nám vrátil tvář před světem a nebyl za „svini“, když za humny umírali chlapi, matky a děti. Kdo férově říkal, že to bude bolet, ale boj proti vrahovi je víc než bůček a chlazená desítka. Kdo zasvinil Hradčany a předtím parlament. Kdo nadbíhal proruským myčkám mozků… pro body u lůzy a partaj, nepartaj. A kdo s nimi zametl jak se škodnou v kurníku. Kdo byl srdcař a kdo kolaborant. A kdo nás vrátil na Západ z předsíně Východu.

Štěstí přeje připraveným: lehké to nebude. Zatím jsme v přesile. Vydržme jednotní, dneska i napříště. Pak se bát nebudu…

Foto: veřejné zdroje. Petr Fiala a vláda v PS, Jan Bartošek a ukrajinský velvyslanec, Markéta Pekarová Adamová s Miloš Vystrčil

Mohlo by se vám také líbit...