Poslední splátka Miloše Zemana Vladimiru Vladimiroviči: „Zmrtvýchvstání“ zrádce.

Tak si to shrneme. Janu Lipavskému doporučil Miloš Zeman nekandidovat na ministra zahraničí, tvrdí rádio Frekvence 1. Bude to pravda. Duhová linka mezi hradní Ovcí a šéfem zpravodajství F1 funguje už nějaký čas. Šéfredaktor Procházka dochází za Zemanem poplkat coby učenlivý žák a nástupce „X“ Veselého a stejně vypadají i jejich servilní prezidentské rozhovory v éteru. I na dárečky při tom dojde: naposledy dostal Zeman od zmíněného novináře „dekoraci s ježečkem“. Je za co: Procházka není jen prominentní hlásnou troubou Hradu, ale bývá i doprovodem Zemana na zahraničních cestách.

Že jde v případě pana Lipavského o řízený únik z prezidentské kanceláře je nade vší pochybnost. Zatímco slušný Lipavský musel na tiskovce nedůstojně kličkovat, aby dodržel slib premiéru Fialovi, že nebude veřejně komentovat prezidentovy výroky, hradní šmíra žhavila dráty spřátelenému novináři. Jakkoliv jsme na prašivinu tamních charakterů zvyklí, tak zbaběle shodit ministerského kandidáta, který se nemohl bránit, je hnus na entou.

Podstatnější je ale sama Zemanova výzva. Že v ní jde jen o odvetu za Lipavského neochotu stěhovat českou ambasádu v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma, je jen vějička pro naivy. Z Piráta v Černínském paláci je nejvyšší kolaborant v zemi nepříčetný ze zásadnějšího důvodu. Jan Lipavský dal jasně najevo, že chce k Rusku působit sebevědomě, kriticky a věcně. A pracovat na lepší vymahatelnosti ochrany lidských práv a revizi vztahů… s Ruskem. I s Čínou. Které se v souvislosti s olympiádou doporučuje diplomaticky vyhnout….jako USA a nejspíš i Británie. Z Lipavského nekompromisní orientace na EU a NATO či posilování české spolupráce s Tchaj-wanem musí mít Zeman osypky.

Kandidát na šéfa diplomacie chce navíc zrušit vyslání Zemanova kádra z Hradu jako ambasadora na Ukrajinu. S čím by Zemanův kůň do Kyjeva přijel je nasnadě. „Konflikt na Ukrajině je občanskou válkou, ne ruskou invazí… Sankce by byly nutné v případě, že skutečně došlo k ruské invazi, jinak nikoliv.… Ukrajina si za své problémy může sama.“, šokoval Zeman naše spojence. Přitom se v této chvíli podél ukrajinské hranice rozmístilo a na vpád připravuje na 100 tisíc ruských vojáků! Ukrajina Zemana právem nenávidí. Čechy naštěstí ne.

Kremlofil z Pražského hradu se z posledních sil tuží. Naposledy chce prokázat službu nepřátelské zemi, která mu dopomohla k vysněnému úřadu. Jako Brežněv Husákovi. Ambiciózní, kvalifikovaní a talentovaní mlaďoši s tahem na branku, entuziazmem a energií, odkojení polistopadovými svobodami a demokracií, Zemanovi překážejí a zhoršují krevní oběh. Zbavil se Petříčka, teď se chce zbavit Lipavského. Bude otravovat, protahovat, zdržovat, dávat si podmínky a Fialovi ultimáta…a vláda v nedohlednu. Potřebuje čas a loutku, ne diplomatického rváče. Jako Kato Kavana, nebo tak něco. Lékařské konzilium oživilo perpetum zrady, leváren a zášti. 66, symbol očisty od nemocné velezrady, je minulostí…

Mohlo by se vám také líbit...