Čekali jsme to. Alkoholik, který viděl ještě před pár týdny v deliriu pavouky bez nožiček a přežil jen díky extra lékařské péči, se ukájí blokováním nové vlády. Sám obklopen ekonomickým poradcem se vzděláním tělocvikáře, mluvčím sotva s maturitou a tajemníkem, jenž se stal za normalizace inženýrem jen díky otci v sekretariátu komunistického papaláše Kapka, si Miloš Zeman bere na paškál absolventa teritoriálních studií na Univerzitě Karlově. Ministerského kandidáta Jana Lipavského.

Triumfovat, že jsme to říkali, když zvítězily senátní ohledy na Zemanův stav, je k ničemu. „66“ je pasé. Premiér Fiala s koalicí a především my, jejich voliči, teď platíme za strategii zdvořilosti k ujetému starci. Usvědčovat Zemana z turbulence názorů na Ústavu nemá už vůbec cenu. Autor těchto řádek potvrzuje, že nejstarší řemeslo měl Zeman za vzor už jako premiér. Tehdy udělal svým tajemníkem komunistického aparátčíka s Vysokou školou politickou ÚV KSČ, dneska se ofrňuje nad vládním kandidátem se studiem na University of Kent ve Spojeném království.

Veřejné mínění k Zemanovi nedolehne. Skrz filtr gaunerů se ruský pohůnek považuje za populárního Masaryka a z teletextu náš hlas nevyčte. Ani na internetu: tam totiž došel nejdál k pornu z Alabamy. Manželka také neví, která bije a navíc jej miluje. Se služebnictvem a státní vilou až za hrob. Že její manžel odejde do dějin jako vlastizrádce a mizera s „láskou“ lidu jako k Ceaușescovi a ona s ním, zjevně neva. Holt dnes je dnes, na zítřku nezáleží.

Prezident republiky, který sabotuje vznik nové vlády v době smrtící pandemie, je grázl. Každý den (ne) vládnutí Babiše v demisi poškozuje zemi. Naděje na její uzdravení a očistu může umřít s časem. Padne-li verdikt ke kompetenční žalobě od Ústavního soudu až v dubnu, přijde Fialova vláda kvůli omezením ve služebním zákoně o šanci vyměnit čelné úředníky Babiše na strategických postech státní správy. Jsou tu také první pokusy o vstřícnost k Zemanovi bez ohledu na stranického šéfa Fialu: místopředseda sněmovny Skopeček z ODS by byl pro jmenování vlády… bez Lipavského. Ustoupit zlu přitom nelze, teď jde o autoritu celé vlády.

Hrad navíc vyautoval z péče o prezidenta „státní“ konzilium, starat se bude soukromá klinika v rukou expolitika ODS. Z našich daní, samozřejmě. Dají-li si Zemanova játra repete a zas přijdou na scénu pavouci, z Lán se o tom nedozvíme nic. Džob je džob a peníze nesmrdí.

Lid je zdrojem veškeré státní moci, stojí v Ústavě. Tak jo, nadešel čas na protest a odpor.A šance pro Milion chvilek pro demokracii vyrazit s námi, s testy, rouškami a rozestupy na Hrad! Kdo jiný, než my! Kdy jindy, než teď…

Mohlo by se vám také líbit...