Přišla k vám proruská teta?

Máme je „mezi svými“. Příbuzné, přátele, kolegy, známé: zaryté obhájce Putina. Předtím antiwaxery, silné v davu se šibenicemi a za klávesnicí počítače. Diskuze s nimi je ztráta času. Když jsou v koutě, končí vztahy: z lásky je nenávist. Důvody nejsou žádná věda: jsou ztělesněním minulosti. Plačky po bolševickém rovnostářství a „klidu na práci“. Strašáci normalizace s gumou v mozku. S geny rudých gard, pohraničníků, uličních výborů, dovči na Rujáně a Řádů práce. Hvězdná pěchota místních „šmejdů“ v nájmu Kremlu, kompars vlastizrady a houba ruské propagandy. Fanklub zlodějů a chudí sponzoři miliardářů.

I jejich krev krve zdědila to krédo: Nehas, co tě nepálí. Ukrajinu má za Austrálii a její mrtvé za hraný film. A živé v azylu za parazity českých břich. Nezapřou rodiče. Děti sobců a vnuci laskavých šatovek z „fejsbuku“…co nám píší, že jsme „zmrdi“.

Lék není. Řešení ale je, i když bolí. Hygiena vztahů. „Urazil ses, užij si to…ale neotravuj“. Rodinné sešlosti i přátelství pak beztak skřípají a téma vázne: Svědci Putinovi jakékoliv argumenty nepřipouští. A jsou-li v nouzi, šermují dokonce smyšlenými citáty Havla. Vyvracet lži tu bývá marná marnost. Tupci jim věří a pochybovači je nepřiznají. Kvůli ješitnosti nechtějí být za „blby“, rodina nerodina, kamarád nekamarád.

Kde nezabere hygiena, zbývá karanténa. Ať si lež koluje v kruhu. Mezi souputníky. V prasáckých mailech, kde blahořečí masového vraha a láteří na drahotu a Fialu. Aby zas volili zločince, co zplundroval zemi, obžalovaného z tunelu. Nebo nácka, jenž si udělal z nenávisti tučný byznys. Karanténa pomůže: i tolerance má své meze a na hádky s proruskou tetkou na návštěvě je život moc krátký. Pak zůstane doma se žlučí na štíru a zapšklým dědkem, co býval v partaji kápem okresu. Když neprozřou do dne pravdy, čas k pokoře a hezké vztahy s blízkými jim už nikdo nevrátí. Připomeňme jim to.

Analyzovat není co, jiné to nebude: geny nevymočíš. Rozdělená společnost mívá své vojáky a generály. Zato místní putinovci ruské maršály a jejich české pucfleky. Víme o nich. Nás je víc…

Mohlo by se vám také líbit...