Král krysa

Bureš. Tehdejší hodnost sice neznáme, ale nebýt Listopadu, byl by u státní bezpečnosti šajba. „Po politické stránce hodnotí jmenovaného jako soudruha, který se přidržuje hospodářské politiky KSČ a je oddaný našemu zřízení“, vychvaluje ho v archívech jiný fízl, který měl „proklepnout“ Burešovu spolehlivost. Přičinlivý práskač z „elitní“ bolševické rodiny ale tenkrát netušil, že 11.11. 1982, kdy v šest večer podepsal řídícímu důstojníkovi ve vinárně U obuvníka závazek spolupráce s komunistickou tajnou policií, se jeho estébácká kariéra zadrhne…a za sedm let měl po ptákách.

Na chvíli. Dost se naučil. Vést si složky na protivníky, zaklekávat na konkurenty, lhát první ligu, zneužívat informace, kdy je třeba fňukat či řvát, k silnějším být vtěrka a po slabších se vozit, zlodějnu vydávat za ctnost a podvody za obchod. Za nízké čelo se víc nevejde. Antropologové vědí: tyhle typy kdysi skončily u pazourku. Dnes jsou z nich miliardáři a majitelé partají.

Babiš je slaboch. S mocí „ král krysa“, bez ní vzteklá myš. Poslanecký mandát ale není jen zasedání pléna, je to i práce ve sněmovních výborech. Tu ale Babiš jako jediný odmítá. Prý nemá čas, vzkázal svým voličům. „Já na výbory budu chodit podle toho, kde uznám za vhodné,“ naparuje se teď myš. Bodejť, času potřebuje fůry. Ne na parlament, tam je líná kůže. Ale na vlastní kampaň. Hotentot, jenž chce být hlavou českého státu.

S kalkulem, že kvůli populistickým náckům z SPD trávila vládní koalice dny a noci v hlavním sále a výbory se během jednání sněmovny nescházejí, vyrazil Babiš „hledat poslance“ do opuštěných místností. „Dnes jsem se dostavil na výbor pro evropské záležitosti a je zrušený. Rozpočtový výbor,,je také zrušený. Školský výbor totéž,“ bežel s bonzem na „socky“ a přidal fotografii s prázdnou prezenční listinou…na kterou se okázale, jako jediný, podepsal. Trapácké fígle. A ubohost kvete.

S čím přijde Bureš zítra si můžeme vsadit. Když jede „kampáň“, hodí se všechno. Prostě účelovka. Včera chtěl povinně očkovat, dneska bude s davem klidně stavět šibenice. Na podzim vzdal bez mrknutí Zemana, na jaře mu bude shánět játra…když potřebuje jeho voliče. „Pandemický zákon nebyl řádně prodiskutován“ řeční za něj teta z Brna, družka v chaosu, s níž se zmohl leda na klaněčku bednám z Číny. „Priboli vám úředníci!“, piští drze na Fialu. Zato fotky staré pažby za dvě mega ze státního mu jsou putna. „Ministru Válkovi nerozumím ani slovo!“, kritizuje chachar, jenž sám mluví idiolektem. Sečteno a podtrženo: s 34.000 mrtvými na triku Babišovi a ANO už zase otrnulo. Zas má za to, že lid je blbec. Některý je, jiný není. Doba přeje sedmilhářům a hlupákům v jejich síti. Přitom Rus je blízko: zas má chutě. A štěstí přeje připraveným. Lidé bděte, fízl je fízl. Jednou provždy. Z krysy lva neuděláš….

Mohlo by se vám také líbit...