Mejdan pro Jiřinku

Jak na Nový rok, tak po celý rok. Říká se. Tradice ale frčí i o Silvestra. Třeba v Chille se příbuzní setkávají na hřbitově a oslavují se svými nebožtíky příchod Nového roku. V Jihoafrické republice vyhazují z oken vysokých budov „pro legrandu“ nábytek. A Irové klepají na dveře a zdi chlebem, aby vyhnali zlé duchy. Kdo včera trávil českého Silvestra u televize, mohl si tyhle zvyky vyzkoušet. Úderem desáté se totiž ocitl na hřbitově televizní zábavy a až na výjimky ve společnosti uměleckých „mrtvol“ z éry socíku. Bohužel nepomohlo ani klepání chlebem na zeď: zlí duchové normalizace jej ignorovali a dál dělali národu „legraci“. A kdo tu hrůzu nevydržel, mohl vyhodit televizor z okna budovy. Klidně i z přízemí.

Ač voják bitvy za svobodu a nezávislost České televize, pro včerejšek jsem kapituloval. Namísto avizovaného silvestrovského bloku a lá Menšík s moderací Jiřiny Bohdalové šlo o patetickou oslavu jejích 90. narozenin. Moderovanou R. Boučkem. Dramaturgický výmyk ČT posadil Bohdalovou do fotelu, odkud přijímala a komentovala hold kolegů a fosilií socialistické zábavy. Zápotockého, Novotného, Svobodově, Husákově, Havlově, Klausově, Zemanově a Babišově „Jiřince“ z playbacku„zazpívali“ Štrougalova pěnice Helena Žalobová, Michal David Kočka nebo Gottova komparsistka Zelenková. A za Alexandrovce Lucka Srdíčková- Lidičková. Legraci pro „Jiřinku“ obstaral Zemanův kámoš, obskurní František R. Čech, shodou okolností taťka režiséra pořadu. A taky jindy skvělí Lábus s Kaiserem, leč s předlouhou scénkou, jejíž pointu zabil čas.

V hledišti si pak kamera obzvlášť oblíbila slovenského miliardáře a partnera Bohdalové Lubomíra Focko. Pro fajnšmekry archívů StB a dalších složek: s krycím jménem Hráč. Za třetihory pak nechyběla normalizační esa František Janeček a známý trapák, bulvární skandalista, důchodce Felix S. Že dramaturgie nevytáhla z hlediště na pár slov přítomné Zdeňka Svěráka či Dagmar Havlovou nebo Evu Holubovou vlastně v této souvislosti neudivuje. Proč ale televizní zábava ČT sází na pravěk místo šance, kterou může dát mladším tvůrcům, je záhada. A škoda.

Jakkoliv je Bohdalová populární herečka v obdivuhodné kondici, je jí moc. Že si zaslouží pocty? Jasně, tu „nejvyšší“ s kámoši ze socíku ale dostala: státní metál od Zemana. Servilní oslava jejích narozenin plus křepčení normalizačních „hvězd“, vydávané za silvestrovskou zábavu v roce 2021/22, je prostě chucpe. A ČT není Barrandov.

Nový rok tenhle silvestrovský bizár naštěstí napravil. Po všech stránkách vynikající závěrečný díl Marie Terezie, jehož koprodukčním tahounem byla právě Česká televize a excelentní, kultivovaný novoroční projev premiéra prof. Fialy místo kňourání Hotentota z Průhonic, mohly po včerejšku koncesionářům upravit zažívání a zlepšit náladu. Jak na Nový rok, tak po celý rok. Zaplať pánbůh….

Mohlo by se vám také líbit...