OBČANÉ, KONCESIONÁŘI, BDĚTE! Šikana v České televizi pokračuje

Nejsou vidět ani slyšet. Přesto dál škodí, skrytí za hluk politických změn. Radní České televize, kteří pro Okamuru a Babiše ohýbají zákon, šikanují redakce a management ČT, ostřelují kritickou publicistiku. Pohrobci SPD a ANO, jejichž zájmy v ČT doteď tlačili, by byli nejraději neviditelní..až do konce svých mandátů v roce 2026. Že jste na ně už skoro zapomněli? Jen pro pořádek: Matocha, Veselý, Kysilka, Šlégr, Karmazín, Bradáč. Popravčí četa České televize

.

Pamatujete ještě, jak stejní „politicky nezávislí“ radní ČT podloudně vsunuli a poté odhlasovali ve Výroční zprávě o činnosti ČT za rok 2020 pro Sněmovnu ulhaný text, že „prostor SPD v loňském roce ve zpravodajských a diskusních pořadech České televize ve srovnání s ostatními politickými stranami a hnutími je možné označit za neadekvátní, vzhledem k zastoupení této strany v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR“?

A pamatujete tahle svinstva? Namátkou: „Podporu Miloši Zemanovi udělám kdykoliv!“ ( „nezávislý“ L.“X“ Veselý). A tentýž radní: „168 hodin je zbytečná žumpa“. A stejný Veselý: “ Jestliže ředitel Petr Dvořák neumí tu televizi ukočírovat tak, aby přinejmenším nelhala, třeba jen trošku manipulovala, tak prostě být ředitelem ČT nemůže“. A dál: Cinknutý výběr advokátní kanceláře pro Radu ČT, resp. pro známé jejího předsedy. Šikana generálního ředitele ČT a tyátry Lipovské s policejní ochranou. Protizákonné pokusy zasahovat do obsahu vysílání Reportérů ČT, tlak na regulaci obsahu 168 hodin, OVM, Událostí a komentářů, Událostí a zpravodajství. Výroky předsedy rady Matochy v proruských médiích: cit. „ČT je moc probruselská a vystupuje proti vládě (Babiše). Chci to změnit. O kvazinovináře Wollnera, Fridrichovou, Moravce a Železného by se mělo vedení ČT zajímat“. „Svině, debilita, žumpa “ radního Veselého na adresu novinářek a vybraných pořadů ČT. Protizákonná úprava hlasovacího kvóra tak, aby si zmíněná šestice radních prohlasovala cokoliv i v početním oslabení. Výtky předsedy Rady Matochy redakci zpravodajství za nenatočení Babiše na akci Matochova šachového spolku. Protiprávní pokusy Lipovské o cenzuru politicky nepohodlného objevu historika Kyncla o utajené udavačce z Lidic v Reportérech ČT. V kauze se angažovala Bobošíková. Šlégr na hotelovém mejdanu navzdory vládním nařízením o covidu. Snaha Bradáče, Matochy ad. zarazit svobodu projevu a privátní názory na sociálních sítích editorům a tvářím zpravodajství a publicistiky. Pokus o kriminalizaci ředitele ČT manipulativními konstrukcemi o obchodním vztahu ČT s firmou Gopas . Výhrůžky o odvolání další dozorčí komise Rady ČT, která údajná pochybení ředitele i po opakované kontrole odmítla. Nezákonné střety zájmů radních Lipovské, Matochy, Veselého, Kysilky, ad. Nezákonné pokusy zasáhnout do interních personálií České televize. Snaha Rady ČT o veřejné projednávání důvěrných zpráv právního úseku v neprospěch veřejnoprávní televize v soudních sporech.

Před týdnem zamítl právní úsek pražského městského soudu žalobu bývalé dozorčí komise Rady České televize, která se domáhala zrušení rozhodnutí o svém odvolání, iniciovaném Lipovskou, Matochou a spol. Soud dospěl k překvapivému odůvodnění, které ve zkratce říká, že slovo „přiměřeně“ pro odvolání komise v Zákoně o České televizi skrývá prostor pro výklad, že si může Rada ČT důvody pro odvolání v podstatě vybájit, aniž by to bylo protizákonné. Pokud ovšem nejde o evidentní svévoli. Vítězný jásot Matochy, Lipovské, Veselého, šlégra a spol., kteří se na odvolání dozorčí komise podíleli, je přitom předčasný. Odvolaní členové dozorčí komise totiž podávají kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Podle právních expertů jsou jejich šance nemalé a dopady pro Radu ČT mohou být tristní, Závěr městského soudu totiž považují za…. neudržitelný!

Pohrobci SPD a ANO v Radě ČT ale šikanují televizi dál. Jeden čerstvý příklad za všechny: pod vlivem prohry jejich politických guru a bez ohledu na fakt, že onemocněl covidem, má generální ředitel ČT za jeden jediný týden připravit Okamurovým a Babišovým pohůnkům v Radě ČT zevrubnou analýzu předvolebního a volebního vysílání ČT24 zhruba (sic!) z 800 hodin odvysílaného materiálu. Když ji nedodá, přijdou sankce.

Teď jsou na tahu vítězové voleb. Neudržitelný stav ale nevyřeší politické kompromisy typu setrvání výsadku SPD a ANO v Radě ČT a jejich doplnění nově zvolenými, demokratickými radními. Strach z ostrého řezu a nezbytného odvolání celé Rady kvůli „veřejnému mínění“ by byl zradou na všech, kdo Českou televizi statečně bránili na náměstích, v parlamentu i v samotné Radě ČT před osudem Orbánovy prorežimní MTVA a polské státní TVP. Hlavně ale podrazem na koncesionářích, kteří boj o nezávislou ČT rok a půl sledovali a svoji Českou televizi podporovali. Zradit jejich naději na změnu by nebyla jen hanba, ale jednosměrka do pekel.

Mohlo by se vám také líbit...