Милош. Moskvič, věštec i klaun

A zase. Jen ho sundali hrobníkovi z lopaty, škodí kudy… jede. Za našich 69 853,85 Kč týdně a 13 970,77 Kč denně. O částkách za královský servis a soukromou péči o zhuntovanou schránku nemluvě. Nic pro nás neudělal a ničím neprospěl. Jen sobě, Putinovi a hradním mužikům. Plus dvěma oligarchům. První je v Pánu, druhého držel u moci. A u cecíku státního byznysu. Víc nic. Ničím se nezapsal, nic po něm nezbyde. Ani na Hradčanech. Jen fleky po vosku v kelímcích, policejní boudy a prohulené tébichy. I v dějepise bude pod čarou. Pod „Š“. „Škůdce země: Miloš Zeman, z vůle Rusů český prezident“.

V neděli jsme s ním měli opět tu „čest“. Na Primě. Kde jinde: stanice přítulná, moderace vstřícná, urážky bez odezvy, zkrátka nic „na krev“. Že prý bude „Partie“, jako v šachu. Nebyla. Jen mizerný remake úspěšného seriálu. „Dědo vyprávěj“. A vyprávěl. Za sebe by – světe div se – chtěl na Hradě Bureše. Jasně, pro grázly měl vždycky pochopení, zato slušňáky má za slabochy. Navíc, udavač je bezva kádr, to se bude v Moskvě líbit. Stejně jako „Vovka“. Dlouhý. Další Zemanův favorit, jenž v sedmdesátkách, kdy náš svět končil v Bulharsku a víra byla zločin, studoval na (sic!)Katolické univerzitě v Lovani v Belgii. Už za rok byl zpátky. Bez diplomu. I tak má u Zemana samé plusy: mladý komunista spoluzakládal Kabinet prognóz ČSAV, resp. Prognostický ústav. O co v něm šlo ausgerechnet za komančů tak nějak tušíme. A pak přišla bolševická kariéra: vedoucí odboru a náměstek ředitele. Bodejť, za Dlouhým se táhne i Šloufův stín: Zemanův tvůrce a exporadce mu Hrad prorokoval už před léty. Zato další ohlášení prezidentští adepti jsou jen .„šašci“, urážel klaun v éteru Putina a Si Ťin-pchinga.

Ani Prima nemohla vynechat malér se zprávou BIS. Kolaborantské pracky na Hradě se možná tajného dokumentu dotkly, ale Mynářovy oči o něj jistě nezavadily, mlží honem Zeman. A policejní vyšetřování na Hradě je prý… ubohost. Pak už to šlo fofrem: za skartaci důkazu o Vrběticích prý může… BIS. Přeloženo: její ředitel, plukovník Koudelka. Kdo jiný, že jo… když Kalousek už nefunguje. Z Koudelky Милош generála neudělá. Nemusí. Tajná služba mu ruší kruhy, když dlouhodobě varuje před tuzemským vlivem Ruska a Číny. A o tom ví Zeman své. Vláda se prý může postavit třeba na hlavu, vzkázala ta bídná duše sotva 72 dní poté, co ji špitál vyrval peklu. Ok, tenhle kotel hned tak nevychladne. A nepomůže ani Duka. Na něj čeká hned ten vedle.

Nástroje na drzost mstivého starce tu přesto jsou. Nechat je vyhnít do konce mandátu je z principu nefér. Pány Zemana tu jsou každý občan a naše daně, ne jeho voliči. Bydlíš v Lánech? Tak z Lumbeho vily pakuj famílii! Nepatří ti, vrať ji státu. Chceš soukromou péči? Nejsi císař: plať ji ze svého. Chceš prachy na reprezentaci? Přezuj si bačkory a převleč tepláky, jsi hlava státu! Přestavěls‘ vnitřek Lán na špitál? Sídlo patří národu, bydlel v něm Masaryk, pracoval Havel. Tak mu vrať zpátky tvář! Že péči fakt potřebuješ? V ÚVN máš svoji postel a konzilium. Máš ochranku za sluhy a sanitáře? Zapřáhni dceru a manželku. Rodina je přece nejvíc, jak kážeš lidu.

Už nikam nelétáš, nejezdíš, necestuješ? Tak vrať prachy do státní kasy! Mynář a Nejedlý má volňásky v Aeroflotu. A co další ansámbl? Ovce, Alex, Novák, Jindrák, ad.? Vyjídá rozpočet a žije v luxusu? O to míň dostaneš, stát není kojná. Mejdany na Hradě, příznivci na rautech, recepce pro známé? Jedině za svoje, v kvartýru z občanky: Praha 5 – Stodůlky. Jak říkal Rašín: „Pracuj a šetři“. Jinak jdi od válu.

Byť přežil nehodu, nebrzdí, když má a přejíždí červenou. Ohrožuje provoz, rozmetá přechody a troubí na lidi. Hlučí, má děravý výfuk a nemá zpátečku. Bez trestu zas přidá plyn. Pořád tentýž starý Moskvič s prošlou technickou. Poslanci konejte! Zkraťte mu rozpočet, ať nemá na pohon. Teď, ne až půjde do šrotu. Děkujeme: vaši chodci…

Mohlo by se vám také líbit...